TraderCentrum.hu » Cikkek » Kiből lesz a cserebogár?

Kiből lesz a cserebogár?

2013.05.29.

„A múlt héten kerestem 850 dollárt, ami a számlám méretéhez képest 28% eredmény. Köszönöm srácok, a ProfitAlert tényleg egy profi társ a kereskedésben.
Nem is tudom, hogy eddig hogy boldogultam nélküle! 4 kötésről maradtam volna le a segítségetek nélkül. Csak ezek többet hoztak a konyhára, mint amennyit a 12 vesztes kötésem elvitt, együttvéve. Hát igen, tényleg teljesen más a profik eszközével tradelni...”

Felemelő érzés egy ilyen levelet kapni. Plane Ádamtól, akinek mindig is a türelem volt a fő mumusa. Hol a gyertyazárást nem győzte kivárni,
hol pedig a veszteséget nem merte szabály szerint elvágni. Mert „úgyis megfordul még a stopom előtt”. Most azonban megkaparintotta az ellenszert. Végre rálelt az igazi társra, ami segíti őt a kereskedésben.

De legelőször tisztázni kellett néhány dolgot. 

Miért nem mert Ádám még akkor sem belépni, amikor egyszerre 5 jel mutatta az óriási elmozdulás lehetőségét? Miért nem azt a devizapárt kötötte, ami épp trendel? Miért mindig "pont akkor" nem volt gép közelben, amikor kialakult a jel?  Ugye ismerős ez a helyzet! :) 

Amikor már minden feltétel adott a belépéshez, akkor is megtalálta a kibúvót. Azt gondolta magában: „A mozgóátlagnak még nem zárt fölé, inkább megvárom még azt is!” És máris gyártott magának egy ideológiát, hogy miért nem lép be. Aztán meg kénytelen volt végignézni, ahogy a következő órában egy 80 pontos gyertya zárja fölé a mozgóátlagát. (És egyben teljesíti a célárát.)

Szerinted mennyi esélye volt így ezen a piacon?
Legyünk őszinték: szétmarcangolták őt a profik.  Mindig 2 lépéssel a piac mögött kullogott. Legyorsulta őt a piac. És majd széttépte az ideg, mert mindig csak ez a pici két lépés hiányzott. Időben, precízen, és trendelő piacon kivitelezni az egyébként helytálló terveit. Nem volt már messze a sikertől!

Te mit tanácsoltál volna neki ebben a helyzetben? Hogyan tettél volna rendet a fejében?
  Valószínű, te is pont ugyanazt mondtad volna neki, mint én:
- ”Ádám! Le kell írnod a szabályrendszeredet. Mivel a szabályok betartásával van a legkomolyabb problémád, így egyszerűségre törekedj! Minél egyszerűbben írod le, annál könnyebb lesz betartani! Olyanra írd, hogy még egy 5 éves gyerek is dönteni tudjon ez alapján. Belépek, ha... és leírod a feltételeket. Húzom a stopot, mert kialakult a feltétele! Zárom a pozíciót, mert kialakult a feltétele. És ezek a feltételek egyértelműen eldönthetőek legyenek! Minden esetben! És soha ne egy kötés eredményét próbáld megmagyarázni. 20 kötés alatt biztos torz eredményeket kapsz majd. Kötéssorozatokban gondolkodj! ”

Két hét sem telt el, Ádám újból jelentkezett. Picit leharcoltnak látszott, de nagy megelégedettséggel lobogtatta a frissen megírt stratégiáját.
'Hogy teltek a napjaid?' - kérdeztem.
'Nem volt egy könnyű menet... Iszonyat sok piaci szituációt átnéztem, sokszor az éjszakai alvásom rovására ment. De meghozta gyümölcsét a historikus tesztelés! 2000$-t buktam az ezelőtti utolsó 50 naplózott kötésemen. Visszanéztem, és ha a frissen leírt szabályrendszer szerint kereskedtem volna, +3500$ lenne a végeredmény! Na ez a nem mindegy! Vess rá egy pillantást! Kíváncsi vagyok, mit mondasz.'
Átnyálaztam aprólékosan a stratégiát.

- 'Na kb így kell kinéznie egy stratégiának! Viszont van egy nagyon jó meg egy picit rossz hírem!' - mondtam.
- 'Kezdd a rosszal!' - felelte.
- 'Annyi csak, hogy nem írtad le, hogy milyen piaci szituációkban NEM kereskedsz. Ez fontos eleme egy H1-es trendkövető tréder rendszerének. Sok veszteségtől megóv, ha azonosítani tudod a bizonytalan piaci szituációkat. És erre kapsz is majd tőlem egy zseniális segítséget. Egy radart, ami szem előtt tartja a trendket. Minek is nyitnál H1-en pozíciót, ha H4-en nincs trendszerű mozgás? Így sokkal több pénz marad majd a zsebedben, nézd csak vissza a kötéseidet!'
- 'Na és mi a jó híred?' - kérdezte.


Ekkor figyelmemet Ádámra szegeztem. Kíváncsi voltam, mit reagál majd a válaszomra. Egy kis szünet után belekezdtem:
- 'Jó hírrel azért tudok szolgálni, mert megfogadtad a tanácsomat.  Olyan feketén-fehéren írtad le, hogy mit mikor csinálsz, hogy a nagy részét le tudom neked programozni.'
  Folyamatosan figyeltem még a legkisebb arcrezdülését is. De egyelőre pókerarccal hallgatta amit mondok.

'Az indikátor jelzésre történő kizárásod könnyen automatizálható. A H1-es gyertyajel-zárásod napos szinteken automatizálható. Úgy, hogy az általad behúzott D1-es támasz-ellenállásokat veszi figyelembe!  A másik gyertyajeles kizárásod szintúgy könnyen leprogramozható. A stophúzásod már egy picit nehezebb feladat, de az is tökéletesen automatizálható.'

Na eddig tartott a pókerarc! Mintha felvillanyozták volna Ádám agyát. Teljes extázisba került.
Katartikus hangon felkiáltott:
- Várj! Most azt akarod nekem mondani, hogy a pozíció managelését elvégzi helyettem egy robot? A világ legboldogabb embere lennék, ha végre tudnám hajtani amit eltervezek! Tudod, hányszor szerepel a trade naplómban, hogy rossz zárás, türelmetlenség, szabály be nem tartása?

-Pontosan. Úgy, ahogy mondod. Neked óriási problémát okoz, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a pénztől. A robotnak nem. Tisztán addig tudsz csak gondolkodni, amíg le nem nyomod a pozíció indító gombot. Onnantól mintha egy másik ember ülne a gép előtt. Na ekkor kell a tiszta fejű robot. Akinek még tiszta fejjel megmondtad, hogy mire zárjon! És ő pont úgy fogja managelni a pozíciódat, ahogy te tiszta fejjel eltervezted.
 
Így csupán annyi dolgod lesz, hogy bekötöd a pozíciót, meghatározod a célárat és elindítod a megfelelő pozi managelő programot. Aztán hátrakötöd a kezedet. Hogy még véletlenül se tudjál belenyúlni!  Az érzelmeid úgyis csak hátráltatnák az előre eltervezett zárási metodika végrehajtását!

Ha a pozíció zárásod már rendben lesz, akkor kapsz még egy különös eszközt a kezedbe. Amivel saját magad szignálszolgáltatója lehetsz :) A riasztórendszerünkre gondolok. Ez a beszállásnál segít.  Reggel az elemzéskor behúzod majd a vonalakat. Az aznapi legfontosabb támasz-ellenállásokhoz. Meg a csúcsokhoz-völgyekhez, aminek a fölézárására belépsz. Egyből sms-riasztást kapsz, amint az árfolyam áttöri őket szignifikánsan. Így nem maradsz le a jelekről.
Sőt,  ha csak a riasztásokat kötöd be, akkor nem veszel részt a bizonytalanabb mozgásokban.  Ezzel végképp megtanulod majd a türelmet. Idővel úgyis azt fogod majd mondani, hogy csak a legszebb jeleket kötöd. A többivel nem is foglalkozol! 
     Beszűkül, oldalazik a piac? Behúzod a trendvonalat a tetejére, behúzod az aljára. És addig rá sem nézel erre a párral, amíg sms-t nem kapsz a kitörésről.

Lám-lám, kiből lesz a cserebogár! 

Lehet hogy neked is pont ugyanolyan hétköznapi problémáid vannak mint Ádámnak. Mert valljuk be nem mindenkinek van ideje egész nap a gép előtt ülni. 
De látod, Ádám semmivel sem volt előrébb, mint egy átlag kezdő. Kapott egy kis segítséget, és megértette, hogy csakis szisztematikus kereskedéssel válhat profivá. Kicsiszolta, leegyszerűsítette, és leírta a szabályrendszerét. Használatba vette a TrendRadart, ami segített neki a trendekre fókuszálni. A tőkeáramlási hullámokra. Ezekben akart minél többször részt venni.

Egy profi nem maradhat le arról a jelről, amit órák óta vár. A profi nem kel fel éjszaka óránként, hogy ránézzen a nyitott pozícióra. Másnap nem tudna trédelni a fáradtságtól. Ilyen helyzetekben jelent óriási piaci előnyt a robotok használata. Ebben a szakmában hatalmas szakadék van a piac kergetése és a modern eszközök tudatos használata közt.

Mi pont ilyen robotokat programozunk. Olyan piaci eszközöket, amik leveszik a felesleges terhet a tréder válláról. Így sokkal jobban beépíthető a kereskedés a hétköznapi életbe.
Széles a skála a 100%-ig automatizált stratégiáktól a félautomata rendszereken át a segédrobotokig. De ahol tréder és robot együtt dolgozik, ott tudni kell, hol legyen köztük a határ. Mi automatizálható, és ebből mit érdemes automatizálni. Hol érdemes egyszerűsíteni a robot működését. Hogyan lehet különböző piaci szituációra is rászabni a robotot?
Egy jó programozó átlátja ezeket a kérdéseket. De egy dolgot mindenképpen tudni kell a robotos szakmáról. Csak olyan robotot szabad futtatni, aminek 100%-ig ismerjük a működését és a kockázatát. Minden piaci szituációban.

Mi, a TraderCentrum munkatársai azon dolgozunk, hogy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez a robotkereskedést. Ez egy nagyon veszélyes szakma, mert mindenki a passzív jövedelmet látja meg benne először. Így sokan szakmai tudás nélkül, pénzéhesen ugranak bele a közepébe... 
...majd csodálkoznak, amikor óriási kockázatokat vállalva koppannak egy nagyot. Az a célom, hogy az én olvasóimmal ez ne történhessen meg. Azt szeretném, hogy mindannyian tudjátok, hogy a különböző típusú robotok mire valók.
Aki interneten vásárolt robottal szeretne kereskedni, az legyen tisztában az ilyen robotok tesztelési procedúrájával! Enélkül a robotozása semmivel sem több, mint a rulettezés egy kaszinóban.
Aki kézzel kereskedik, az ismerje meg a profik eszközeit. És a profik előszeretettel használnak félautomata segédeket.
Aki pedig saját robotot szeretne íratni, az nem árt, ha már a robot tervezési fázisában figyelembe vesz egy-két aranyszabályt. Olyan szabályokat, amiket a rutinosabb robotkészítők temérdek pénz és idő árán ismertek meg. Így jó néhány idegtépő módosítást, és robot újraírást spórolhatsz meg magadnak a későbbiekben.

Végezetül megmutatom neked a TrendRadar indikátort, ami Ádámnak is segített tiszta vizet önteni a pohárba.
Gondolom te is tapasztaltad, milyen nehéz követni a történéseket, amikor egyszerre több párt figyelsz. Pláne, hogy a haladóbb tréderek egyszerre 2-3 időtávot is néznek páronként. Ezt teszi átláthatóvá a TrendRadar.

A TrendRadarral egyből látod majd, hogy MOST melyik pár trendel. Én már többször ráfáztam, hogy a  hetem első felében óvatosan kötöttem a korrekcióban lévő EURUSD és GBPJPY párokat, fél kockázattal. És utólag vettem észre, hogy az AUDUSD és az NZDUSD párok eközben összesen 350 pontot csináltak. Amit persze „teljes gázzal", trendirányba köthettem volna.

Azért, hogy ezt elkerüljem írtam meg a TrendRadart. Ez egy roppant praktikus kis indikátor, ami képes egyszerre 6-8 pár chartját is megjeleníteni egymás mellett. De úgy, hogy mind a három időtávot egyszerre lásd az összes páron. Mindezt egy képernyőn, szépen átláthatóan. Nézd csak meg ezt a képet!


Azóta már minden napom a TrendRadar ablakkal indul. Itt egyből tisztán látszik, hogy melyik párokon a legegyértelműbb a trend, és hol várható aznap szép beszálló. Így aztán tényleg minimálisra csökken a bizonytalan piacokon való kereskedésem.

Ráadásul a finomított időtávon azt is látom, hogy a kisebb időtávú trédereknek volt-e már belépőjük. Pozíció nyitáskor nem árt tudni, hogy ilyenkor nekik hol van a céláruk. Csak hogy nehogy úgy járj, hogy ott nyitod a pozíciót, ahol ők realizálnak.... Előfordult már veled is? Akkor biztosan nem hagyod majd ki a finomított időtávot a TrendRadar nyújtotta piaci összképről.

Ha szeretnéd, most kipróbálhatod. Mert az összes hírlevél olvasónknak most ingyen ajándékba adjuk. Mindössze annyit kell tenned, hogy rákattintasz az alábbi linkre, és már használhatod is. A Tiéd! Méghozzá teljesen ingyen! Csak hogy ne maradj trend nélkül!

Kattints ide a TC_TrendRadar használatáshoz! >>

Nem vagy még hírlevél olvasó? 

Akkor itt az idő, hogy eljuttassuk hozzád a robotok világát feltáró exlkuzív hírlevél sorozatunkat. Iratkozz föl, hogy te is élvezhesd TrendRadar és a többi robotunk nyújtotta előnyöket!

Feliratkozás

Hírleveleinkkel személyes találkozók, esetleg új blogbejegyzések alkalmával találkozhatsz.