TraderCentrum.hu » Bejegyzés » Lufifújók éve

Lufifújók éve

2017.12.20.

Számomra ez az év több dologból is különleges volt. Nézzünk ebből egyet!

Az egyik legfontosabb tanulság számomra az idei év villámgyors felfutásai voltak. Persze, bizonyára sokan láttatok már hasonlót (pl. ezüst felfutása a nyolcvanas években, vagy kárpótlási jegyek hype-ja, dotcom-lufi). 

Idén globálisan a kriptopénzek, helyben pedig a Lőrinc-papírok vívták ki a nagy hírportálok figyelmét. Közbeszéd tárgyai lettek. Tömegek pszichológiája nem változik a történelem során.

De mi ezekből a számunkra a tanulság?

Közhely, de nekünk spekulánsoknak érdemes sokat és sokszor azon gondolkodni, mely szektor, mely tőzsdei termék lesz a következő hype áldozata. Nem kell nagy tőkét berakni, ugyanakkor megfelelő kockázatkezeléssel, és minimális tőkével igen szép hozamokat lehet elérni. Ehhez ajánlom André Kostolany könyvét nektek, a Mesterfokon a pénzről címűt, ahol zseniálisan bemutatja a tömegek hozzáállását. Ez valószínűleg sosem fog már változni, így érdemes néha megjátszani azt, amiről le akarnak beszélni minket a többiek (itt főleg releváns szakemberekről beszélek, nem is az utca emberéről), de ez nem csak tőzsdei hisztériákra igaz. Lehet ez akár egy ingatlanszektoros boom is. Egy biztos, a gondolkodást, a munkát itt sem lehet megkerülni, de ezek pont jók arra, hogy fejlesszük például az alkalmazkodóképességünket. Ami a napi szintű kereskedésben egyébként is életbevágó, hogy piacon maradjunk. Akár swing, akár daytrade.

Lufik nem tartoznak a hagyományos kereskedési döntések közé. Általában rendkívül bizonytalanra játszunk kis téttel, a nagy R/R reményében. Sokszor a szabályozottság sincs mögötte kellően kiépítve. 

Ahogy látható, mindegy, hogy magyarok, vagy bármely más nemzet fejével gondolkodunk, a tömegek pszichológiája a gyors meggazdagodás illúziójával mindenhol ott van. Kicsire levetítve, talán pont ezért működik a daytrade is:)